Apple, Microsoft ¿Es pot saber què coi esteu fent?

Apple, Microsoft ¿Es pot saber què coi esteu fent?

Polèmic titular el d’avui, m’he “desmelenat”. He sortit de l’armari es podria dir. Les persones que em llegeixen que son “pocos y cobardes” com deia aquell i possiblement millors lectors del que mereixo, saben que he tingut una postura neutra en general ja que m’agrada la informàtica des que vaig fer la primera comunió i el meu avi em va regalar un MSX, inoculant-me aquest virus.

I d’això han passat ja trenta anys!

Trenta anys per els que he vist anar i venir marques com Sony, Spectrum, Atari, Commodore, Microsoft i Apple entre d’altres i totes m’han agradat, les he fruït més o menys però cadascuna d’elles tenia alguna cosa especial. Recordo que era un fan incondicional dels Amiga ja fa uns quants anys i en la meva opinió realment s’ho mereixien, estaven a anys llum dels PC. Però el cavaller negre Windows va ser com una piconadora que ho va aixafar tot al seu pas, merescudament o no així és el mercat i m’hi vaig adaptar perquè per sobre de tot estava el meu amor per els ordinadors, de fet em vaig certificar com administrador de sistemes Microsoft i m’hi he guanyat la vida còmodament i ho he fruit durant anys. No voldria fer res més que el que faig excepte potser ser cantant d’un grup, la meva professió frustrada.

¿Perquè he escrit aquest article?

Fa un temps que no m’agrada el que està passant i crec que ha arribat el moment que digui el que penso, encara que no interessi a ningú. Ja fa un temps que m’agrada cada cop menys la direcció que estan emprenent grans empreses com Apple i Microsoft i crec que no sóc l’únic que ho pensa, d’uns anys cap aquí sembla que aquestes cases han decidit que son amos i senyors i poden fer el que volen, inclús decidir el futur de la informàtica dels nostres fills i possiblement ho són perquè realment ens empassem tot el que ens donen sigui bo o sigui dolent, sembla que les coses que  tinguin el segell de Microsoft o Apple (en el segon dels casos és encara més accentuat) va a missa i pagarem el que faci falta per tenir l’última novetat, l’última exquisidesa d’aquestes cases.

Doncs francament senyors les últimes exquisideses que estan traient al mercat per mi són un desastre.

Microsoft

Em fa vergonya aliena que una casa que ha guanyat tants i tants diners que se suposa reinverteix en R&D i en teoria tingui les millors ments pensants entre les seves files tregui desastres com Windows Vista, Windows 8 o Windows 10, sistemes operatius que han pecat d’errors de disseny, lentitud, virus i que estan al punt de mira per no respectar la nostra privacitat per posar alguns arguments sobre la taula.

Ens ho empassem tot, està clar, si analitzem els últims anys de Microsoft en sistemes operatius han estat un desastre, des de Windows XP que funcionava bastant bé, ha estat un despropòsit rere l’altre començant per Windows Vista i acabant per Windows 8 i per Windows 10, l’únic que se salva en la meva modesta opinió és Windows 7.

Jo us explicaré la sensació que em dóna Microsoft com a tècnic administrador certificat i com a usuari. La sensació que em donen és que són cobdiciosos, volen guanyar diners sense parar perquè hi estan acostumats, és una maquinària endarrerida, un monopoli de facto i saben que el consumidor en general ha comprat el seu producte estrella durant anys i fan el que volen, el que volen per guanyar més diners.

Han creat una torre de Hanoi complicadíssima amb els seus productes per guanyar més i més obviant cap on va el món avui en dia o cap on jo voldria que anés. Posen condicions penso absurdes i abusives als seus programes i ens compliquen la vida als que intentem entendre els seus erabassats sistemes de llicenciament difícilment que ni els mateixos venedors de Microsoft Ibèria de vegades entenen. Denomnacions com OEM, PKC, FPP, diferents versions com Home, Home Premium, Professional, Small business, Foundation, Essentials, Enterprise, 365 i d’altres que canvien any rere any, llicències que moren amb la màquina i has de comprar una i altre vegada eternament, coses que es poden fer i que no i un cop entres en la “maranya” de la seva xarxa i la complicació del seu sistema de llicenciament et pots tornar boig perquè és realment complicat, complicat perquè han perdut el nord, perquè no s’han adaptat als temps que corren que són temps en que la gent no volem tants topalls i lleis, temps en que volem ser més lliures i perdre el temps en coses que valguin més la pena i francament no m’identifico amb la seva filosofia, he sentit la crida de denunciar-ho.

Han perdut la competició en el camp dels telèfon mòbils per alguna cosa i si segueixen així algun dia algú es donarà compte que comencen a existir alternatives als seus productes que els van guanyat terreny cada cop més i més i llavors potser començaran a veure les coses des d’una perspectiva menys prepotent.

Apple

Recordo perfectament haver pensat durant anys que no era just que Microsoft tingués un monopoli tan gran havent una empresa com Apple que amb prou feines subsistia i es mereixia molt més del que tenia, recordo haver comprat un mac i sentir il·lusió per la informàtica, per obrir-lo, per executar els seus programes, per la bellesa del seu disseny  i pensar que el món seria millor si ells haguessin guanyat la guerra dels ordinadors. Que equivocat estava. Ara que han passat anys i han entrat en el sector de la telefonia amb tanta força i també en el dels ordinadors i tablets, em dono compte que són iguals o pitjors que Microsoft en aquest aspecte.

Volen controlar-ho tot, amb un punt de gelosia que fa por. No volen que l’usuari pugui sortir dels paràmetres que ells dicten, restringeixen cada cop més i més el que un usuari pot fer amb els seus productes com per exemple ampliar la memòria,  canviar un disc dur o copiar una cançó. Els que venem els seus productes no tenim marge de beneficis perquè volen guanyar el màxim possible i quedar-so tot ells, ells poden guanyar un 100 % venent un equip i donar un 1 % als distribuïdors com puc ser jo, però això per mi no és el pitjor.

Volen donar una sensació exclusivista d’elit quan en realitat els orígens d’Apple van ser tot el contrari, la il·lusió d’uns tècnics desafiant el status quo en un garatge. Com criticaven Microsoft llavors i mireu avui en dia, en queda ben poc d’aquella imatge. Ells decideixen quan s’actualitza, sovint massa aviat per el meu gust, cada any un telèfon nou, un sistema operatiu nou, obsolescència programada, una carrera per la supremacia gairebé boja que crec que no porta enlloc, uns preus desorbitats per la tecnologia que venen, poc marge per tal de fer coses noves en els seus sistemes operatius en els que has de passar per “l’aro” quan ells volen i com ells volen i poca transparència. Francament no veig massa diferència entre ells i Microsoft en aquest aspecte.

El futur

¿Quina informàtica volem per els nostres fills? ¿La d’aquestes dues cases?

Francament no, no vull aquests dos monopolis egocèntrics decidint el futur dels ordinadors, cases que ens aborreguen cada cop més i més. Quan Steve Jobs i Bill Gates van començar en un garatge segur que sentien una altre cosa i sinó penso es van equivocar.

Vull una altre cosa, diga-li Open Source, Software Lliure, Linux, quan veig projectes col·laboratius d’aquesta magnitud on el codi és obert i pot ser inspeccionat i modificat per qualsevol, que pot arribar a tothom sigui quin sigui el seu estatus econòmic, on encara hi ha respecte per la privacitat i no es comercia amb les nostres dades entre d’altres coses i on el futur es decideix des d’una gran comunitat de persones buscant el bé comú i no des d’uns despatxos on es decideix pensant en el bé dels accionistes i dels beneficis econòmics passant per sobre de qui faci falta, quan veig això sento que aquest és el futur que vull per l’informàtica.

Sé que de moment m’he de guanyar la vida venent els seus productes, però intento cada cop més fer pedagogia per tal de que la gent entengui que hi ha alternatives extraordinàries a ells com LibreOffice, Mozilla, Linux i tantes i tantes i ho faré mentre segueixin anat per una línia que crec és equivocada i ho senti en el més profund del meu cor. No tinc la veritat absoluta ¿Qui pot dir que la té? Inclús assumeix-ho que és possible que m’estigui equivocant escrivint aquest article en el que simplement dono una opinió potser massa crítica i de fet no m’estranyaria donar-me compte amb el temps que m’he equivocat, com m’ha passat altres vegades, però és l’opinió d’algú que fa molts anys que frueix amb la informàtica, que la troba màgica i que pensa que governarà el futur de les generacions que vindran.

Simplement és l’opinió d’algú que espera que  tinguem un futur informàtic millor i no vol que això ho decideixin alts directius des dels  seus despatxos que pensen només en els beneficis econòmics per la seva empresa sinó, construir un bé comú per tota la humanitat.

logo
Manteniment Informàtic per empreses a Barcelona
¿Necessites ajuda? Telèfon gratuït 900 834 907

No Comments

Post A Comment